İşitme kaybı tipleri

Gürültü Kaynaklı İşitme Kaybı

Bu tür işitme kaybı her yaştan herkesi etkileyebilir. Gürültü kaynaklı işitme kaybı (NIHL), iç kulaktaki saç hücrelerine zarar veren veya tahrip eden yüksek seslere maruz kalma sonucu olur. NIHL, son derece yüksek bir sese (örneğin, korunmasız olan kulaklara yakın av tüfeği patlaması) veya 85 desibelden (dB) fazla olan seslere zamanla maruz kalmasının sonucunda oluşabilir. NIHL’nin zamanla nasıl oluşabileceğine dair örnekler arasında, kulak içine kulaklıklar yoluyla maksimum ses seviyesinde müzik dinlenmesi ya da işitme koruması olmadan iş makinesi ile birlikte çalışılması örnekleri yer alır.

Ani işitme kaybı

İşitme kaybı genellikle yaş (presbycusis) veya NIHL nedeniyle kademeli olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı koşullar ani bir hasar, belirli hastalıklar, tümör, kafa travması veya kulak zehirlenmesi ilaçlarının kullanımına neden olan aşırı yüksek bir sese maruz kalma gibi durumlar da ani işitme kaybına neden olabilir. Çoğu durumda, işitme zaman içinde kendi başına ya da tıbbi müdahale ile geri dönecektir, ancak bazıları için işitme kaybı kalıcı olabilir.

Sensörinöral işitme kaybı

Sensörinöral işitme kaybı, iç kulağın zarar görmesiyle oluşur. Kulak geçidine hizalanan ve ses taşıyan küçük tüyler hasar görür. Bu tip işitme kaybı, genellikle yüksek ses seviyelerine, bakteriyel ve viral enfeksiyonlara, sıvı birikmesine, kulağa ani travmaya ve normal yaşlanma sürecine uzun süre maruz kalması nedeniyle oluşur. Sensörinöral işitme kaybı ilaçla veya ameliyatla tedavi edilemez – işitme cihazları bu kalıcı durumun tedavisinde tek yoldur.

İletim Tipi İşitme Kaybı

Bu tip işitme kaybı, iç kulak ses sinyallerini düzgün şekilde almazsa oluşur. Orta kulak veya kulak zarının yaralanması, kulak zarının arkasında sıvı birikmesi veya aşırı kulak kiri vb. İletken işitme kaybı genellikle tıbbi olarak tedavi edilebilir. Ameliyat veya ilaç sizin için bir seçenek değilse, işitme cihazınız işitme probleminiz için mükemmel bir çözüm olabilir.

İşitme Kaybı

Burada, işitme sağlığı ve işitme kaybıyla ilgili gerçekleri bulacaksınız. Hedefimiz; sizi işitme kaybı hakkında bilgilendirmek, işitme kaybını nasıl önleyebileceğinize ve kendinizin veya çevrenizin bu belirtileri fark etmenize yardımcı olmak. İşitme sağlığınız için şimdi bir adım atın.

Nasıl Duyarız?

Sesleri nasıl duyarız? İşte kulaklarımızın nasıl çalıştığının özeti:

Dış Kulak

Dış kulak, sesleri alır ve kulak kanalı üzerinden kulak zarına iletir.

Orta Kulak

Ses dalgaları ile kulak zarı titrer. Çekiç kemiği, örs kemiği ve üzengi kemiğinden oluşan kulak kemikçikleri bu titreşimi iç kulağa iletir.

İç Kulak

Koklea (kulak salyangozu), kulak kemikçiklerinin hareketlerini elektrikli sinyallere dönüştürür. İşitme siniri, sinyalleri beyne iletir.